Ragdoll

"En vänlig, lugn familjemedlem"

… det är precis vad dom är! Dom är väldigt sociala och hängivna åt sin ägare, nästan lite likt en hund. Att t.ex. gå på toa ensam med stängd dörr är inget populärt. Många säger att dom är tystlåtna, men jag själv håller inte riktigt med om detta utan upplever att många pratar mer än gärna.

Rasbeskrivning

Pälsen är mediumlängd och lättskött. Den ska kännas kall och silkig. Oftast räcker det gott och väl att kamma en gång i veckan och gärna lite oftare under fällningssäsongerna.

Ragdoll är en stor ras och har en speciell egenskap när man lyfter dom, då dom slappnar av och kan kännas lite lealösa. Därifrån kommer namnet Ragdoll som betyder trasdocka. När katten vuxit färdigt, vilket tar ca 3 år,  så väger en hona oftast omkring 3,5 – 5 kg och en hane 6-8 kg.

Gångstilen är också lite annorlunda och inte lika smäcker som på många andra raser då den är lite mer vaggande på grund av att bakbenen är ganska brett isär. Dom är också inte riktigt lika smidiga som andra katter utan lite mer klumpiga. De flesta gillar heller inte att hoppa högt men kan klättra till högre höjder.

Färg

Alla ragdolls är siamesmaskade. Det betyder att de kalla ställena på kroppen får färg, alltså ansikte, ben, svans och ev. pung. Man kallar detta för points. Kroppen får också ha lite färg men det ska finnas kontrast mellan kropp och pointsen. Kattungarna föds helt vita och utvecklar sedan färgen upp till cirka tre år.

Ragdoll finns i tre olika varianter: colourpoint, mitted och bicolour, samtliga med eller utan tabbymönster samt i tio godkända färger.

Rasstandard

Den är stor och kraftig med lång muskulös kropp, kraftig nacke, medelhöga muskulösa ben och runda tassar med tofsar. Svansen är lång och buskig.

Huvudet är brett och mjukt triangelformat med välutvecklade kinder och en nos som har en liten böj. De stora ögonen är ovala till formen och öronen, som är placerade brett isär, är lätt framåttippade och medelstora med rundade toppar.

SVERAK går efter rasstandarden i FIFe som är världsförbundet.

Scandinavian Ragdoll Club har en mycket bra beskrivning av rasen med mycket bilder!

Historia

Ragdollen är en ras som i sitt ursprung härstammar från USA och många är historierna om dess bakgrund. Rasen tog sin början i Riverside i USA 1965 av en driftig kvinna som hette Ann Baker.
1992 registrerades den första ragdollen inom SVERAK.